ASHTANGA YOGA

Ashtanga yoga kombinira izvođenje joga položaja (asana) i njihovih tranzicija (vinyasa). Naglasak je na svjesnom disanju. Položaji se brzo izmjenjuju, a između svakog se izvode dinamične tranzicije koje bude toplinu u tijelu.

Slijed ashtanga yoga postura se uči postepeno i detaljno. Jednom kada se pravilno izuči, set se može prakticirati bilo gdje i bilo kad. Ashtanga sekvence nisu nasumične, već datiraju iz stare knjige Yoga Korunta. Logično su osmišljene da očvrsnu i otvore tijelo, očiste ga toksina i nataloženih emocija te da umire um. S ciljanim i dubokim istezanjem, otklanjaju se blokade u nadijima, energetskim kanalima. Rezultat je poboljšana cirkulacija, izmjena tvari i kolanje prane (energije) tijelom. Izvorno se prakticira 6 puta tjedno, s jednim danom odmora.


Praksa Ashtanga Yoge je zasnovana na Tristana metodi . Ovo znači da su za sva tri nivoa – um, tijelo, živčani sustav, dani alati preko kojih vježbamo njihovu kontrolu – za um to je dristi (točka gledišta), za tijelo je bandha (mišićne aktivacije), i za živčani sustav Ujjayi (tehnika disanja).

Koncept cijele ashtanga prakse je održavati Tristana metodu dok izvodimo joga položaje.
Položaji su grupirani u 3 razine ili sekvence; Yoga Chikitsa (joga terapija), Nadi Shodhana (čišćenje nervnog sistema) te Sthira Bhaga (duhovna stabilnost). Svaka od sekvenci ima svoj energetski efekt.

Ashtanga je intenzivna i transformativna praksa, te ju je potrebno učiti postepeno da se tijelo i živčani sustav naviknu na nove promjene. Metoda u kojoj se ashtanga vježba, zove se ”Mysore” stil prakticiranja. Mysore označava grupni sat, u kojem svatko vježba za sebe, po svom tempu. Učitelj motri studente, te ih po potrebi usmjerava jedan na jedan. Ovo je odlična i zahvalna metoda kako brzina napretka pojedinca ne ovisi o grupi.