children, faces, expressions-5672087.jpg
March 5, 2022

Asana Ljekarna; koje emocije se gdje talože, koje položaje vježbati

U prvih mjesec-dva ashtanga prakse, zaključit ćemo da su specifične regije našeg tijela, znatno manje fleksibilnije od ostalih. Razlog tome je, osim fizičkih radnji poput dugotrajnog sjedenja i pretreniranosti, i nakupljeni stres.
Sav stres i emocije koje nismo procesuirali, talože se u strukturi našeg tijela. Točnije, pohranjuju se u mišićima i fasciji. (Fascija je ovojnica od elastičnog tkiva koja obavija mišiće i unutarnje organe.) U nataloženim regijama, protok prane (energije) je smanjen ili čak blokiran, što u kroničnom slučaju izaziva bol u svakodnevnom životu. 
Dubokim i redovnim istezanjem, moguće je otkloniti blokirana mjesta, te ponovno uspostaviti protok energije kroz regiju. Ovisno o regiji tijela, drugačija vrsta stresa se taloži.

1. Donji dio leđa/ Stražnje lože: Ljutnja
Mišići oko kukova su uobičajeno mjesto za pospremanje potisnutog bijesa. Nekome će se manifestirati kao zategnute stražnje lože, a drugi će imati osjećaj da su mu donja leđa ”daska”. Kod krutih loža nogu, najbolje je raditi pregibe torza u sjedećem položaju poput Paschimottanasana. Donja leđa će se pak više ciljano istegnut u zavaljenoj verziji Paschimottanasane.

  

 

2. Trbuh/Prednje noge: Strah
U trenutcima straha, naš trbuh se stišće. Ovo je prirodna i genetski urođena ljudska reakcija na opasnost. Međutim, ako smo se u ovome opisu pronašli pretjerano često, onda smo vjerojatno udomaćili strah kao normalno stanje. Kao i kod gore navedene ljutnje, ovisno o građi tijela, ovaj tip stresa će se nekom više nakupiti u trbušnim mišićima, a drugome u preponama i bedrima. (Grčenje trbuha privlači noge na torzo, što skraćuje fleksore kuka). Za istezanje trbuha, posebno su efektivne duboke rotacije poput Marichyasana C i D. Prednja bedra i fleksore kuka je lako izdužiti vježbanjem iskoraka i više ponavljanja u pozi Kotača.

3. Prsa: Emocionalna bol
Kad smo tužni onda smo snuždeni. Prsni koš u ovom govoru tijela je u kolapsu, gornja kralježnica je pogrbljena. Tugu je, kao i sve emocije, potrebno iscijeliti. Ova emocija je često duboko skrivena, a za izlječenje je uglavnom potrebno više vremena i truda, nego li kod drugih regija. Svi Zavoji na koljenima u kombinaciji s dubokim udahom, snažno šire i otvaraju prsni koš. Ovi položaji su poznati i kao ”otvarači srca”.

 

4. Vrat i ramena: zabrinutost
Dugoročno nagomilavanje ideja i rokova podiže nivo stresa i čini nas zabrinutim za budućnost. Ovo rezultira u napetosti vrata i mišića ramenog obruča. Vratni mišići su skraćeni, a ramena su okrenuta put naprijed ili podignuta u uši. Za izduženje vrata, posebno su blagotvorni stojeći položaji gdje je kruna glave opuštena prema podu. Za ramena su djelotvorni svi položaji gdje se ruke iza leđa odmiču od torza.

*razlozi ne-fleksibilnosti osim emocionalnih, mogu biti i način života kao i drugačije tjelesne građe

RECENT POSTS