Ujjayi disanje na satovima joge

S Ujjayi disanjem ćemo se susresti na dinamičnim joga satovima poput Ashtange, Vinyase ili Power joge. Ova tehnika disanja razlikuje se od ostalih pranayama (tehnika disanja) po tome što se izvodi paralelno sa asanama (joga poze). Ujjayi dah obilježava zvuk strujanja zraka kroz grlo koji se postiže kontrakcijom (stisak) zadnjeg grla. To možemo lako postići uz malo vježbe. Udah i izdah trebaju biti jednake duljine i inteziteta. Diše se isključivo kroz nos, putem dijafragme. Trbuh, odnosno torzo tijela je stabilan prilikom ujjayi pranayame.

Kako proizvesti Ujjayi dah?

Za početnike je najbolje zauzeti sjedeću uspravnu poziciju. Prvi korak je savladati stabilno disanje kroz dijafragmu, izostavljajući trbuh. Prilikom udaha ćemo osjetiti odizanje i širenje prsnog koša, a pri izdahu zadržati uspravnu poziciju kralježnice te stabilan trup.

Slijedećim korakom učimo postaviti grlo u ispravnu poziciju za ujjayi. Pri pokušaju savladavanja ujjayi disanja zatvorenih usta imitiramo glas HAM. Položaj grla možemo usporediti s onim kada idemo obrisati naočale pa prethodno dahom zamaglimo stakla.
Također je bitno obratiti pažnju na količinu daha koju propuštamo kroz grlo. Obzirom da udah/izdah vremenski produžujemo, disanje kao takvo neće biti naglo, brzo ili panično.

Kod ujjayi disanja u Ashtanga praksi nema retencija (zadržavanja) daha između udaha i izdaha, što znači da dah neprekidno struji. Za bolji doživljaj možemo dlanovima prekriti uši, zatvoriti oči te tako osluškivati i pratiti vlastiti dah.

Kako ukomponirati disanje u svakodnevnu praksu?

Ideja je ujjayi držati aktivnim od prvog Pozdrava Suncu pa sve do Shavasane (ležeća, odmarajuća poza). U određenim pozama ovo neće biti teško postići međutim postaje zahtjevno kada smo u pokretu, što je i narav ove prakse. Uz to nam dolaze sve izazovnije asane gdje je teško održati fluidno i staloženo disanje. Uz ujjayi trebamo držati dristi i bandhe te paziti na poravnjanja u asanama. Ashtanga joga je jako izazovna za sve tipove tijela (i duha), te se radi postepeno i temeljito pa ćemo s vremenom ukomponirati ujjayi. Moramo se kontinuirano prisjećati da ga aktiviramo, naročito u prijelaznim vinyasama i Pozdravima Suncu.

Zašto uopće dišemo zvučno?

  • dah je zvučan što nam omogućuje da osluškujemo tijelo – ako hroptimo ili ubrzano izmjenjujemo dah, tijelo se buni
  • koristan je jer opskrbljuje mišiće kisikom
  • pojedinac pronalazi vlastiti ritam prakse
  • ujjayi budi unutarnju vatru koja znoji tijelo te otklanja toksine
  • regulira krvni tlak (životna energija)
  • smanjuje tenzije u asanama
  • pospješuje protok prane (životna energija)

 

Jos nešto o ovoj temi:

  • na sanskrt jeziku se naziva ”pobjedničkim dahom”
  • još se zove i zvučno disanje te se zvuk referira na šum oceana
  • zvuk se nerijetko uspoređuje s glasom Darth Vadera iz Zvjezdanih ratova