January 27, 2019

Ujjayi disanje na satovima joge

Ujjayi (उज्जायी) – pobjednički
Prāṇa (प्राण) – energija, životna forca, respiracija, vjetar, snaga
Āyāma (आयाम) – širenje, izduživanje, razvijanje

Dah je jedan od tri aspekta Tristhana metode, koji kroji praksu ashtange. Glavna karakteristika ujjayi daha je zvučnost. Kako se stražnje grlo lagano stišće, tako se osjeća duboki, vibrirajući zvuk koji daje ujednačen ritam praksi. Ukoliko ne možemo ostvariti ujjayi zvuk, to je naznaka neosviještenosti, što je čest slučaj kod početnika. Kod početnika se često događa da je zvuk jači pri izdahu, a kraći pri udahu. Prilikom pokušaja ostvarenja ujjayi daha, bitno je izbjegavati presnažno, forsirano uvlačenje daha koje daje iluziju da dovodimo više kisika u tijelo. Dok se u početku ovo može činit kao napor ili nešto na što se treba izrazito usredotočiti da bi uspjelo, s vremenom se pronalazi optimalna kontrakcija grla, koja poslije postaje automatizirana.

[dt_sc_hr]

 

[dt_sc_hr_invisible_small]

Kako proizvesti Ujjayi dah?

Za početnike je najbolje zauzeti sjedeću uspravnu poziciju. Prvi korak je savladati stabilno disanje. Prilikom udaha ćemo osjetiti odizanje i širenje prsnog koša, a pri izdahu zadržati uspravnu poziciju kralježnice te stabilan trup.

• nosnice – vrata ulaska daha su uvijek nosnice. Za početnike se najprije preporučuje osvijestiti disanje isključivo kroz nos, te pratiti gdje dah putuje. Izbjegavati snažna inhaliranja zraka. Uobičajena tendencija je pokušati proizvesti zvuk u nosnicama. Međutim zvuk dolazi iz grla, a odjekuje u krugu nepca.
• Grlo – postaviti u položaj gutanja ili pak onaj kad želimo dahom zamagliti zrcalo. Možemo se i poigrati abecedom, pa pri udahu oponašati zvuk ‘’sa’’, a pri izdahu ‘’ha’’ (zatvorenih usta).

Kod ujjayi disanja u Ashtanga praksi nema retencija (zadržavanja) daha između udaha i izdaha, što znači da dah neprekidno struji. 

[dt_sc_hr_invisible_small]

[dt_sc_hr_invisible_small]

Zašto uopće dišemo zvučno?

[dt_sc_fancy_ul style=”arrow” variation=””]

  • dah je zvučan što nam omogućuje da osluškujemo tijelo – ako hroptimo ili ubrzano izmjenjujemo dah, tijelo se buni
  • koristan je jer opskrbljuje mišiće kisikom
  • pojedinac pronalazi vlastiti ritam prakse
  • smanjuje tenzije u asanama
  • pospješuje protok prane (životna energija)

[/dt_sc_fancy_ul] [dt_sc_hr_invisible_small]

Udah se izvodi kad se tijelo izdužuje (ekstenzija), kreće prema gore ili kod dinamičnih, snažnijih pokreta. Udah donosi protok energije i tenziju. Odgovara aspektu snage i kontrole, a energetski odgovara sili koja se kreće gore (prana).

Izdah otpušta, pasivan je u odnosu na udah. Koristi se kod spuštanja dolje, uzemljavanja i zatvaranja tijela. Opisuju ga aspekti fleksibilnosti, prepuštenosti. Na energetskom nivou odgovara silaznoj energiji apane.

Kombinacijom udaha i izdaha možemo itekako dogurati u asanama. Važno je usmjeriti um I ponekad vizualizirati, pa će tako: Udah otvoriti novi prostor (širenje, dinamika), a izdah kročiti u njega (zadržavanje, uzemljenje).

Ujjayi dah i Ujjayi Pranayama:
Sastav daha se dijeli na; udah (puraka), izdah (rechaka), retencija (kumbakha). Kod ujjayi daha u Ashtanga praksi, važno je naglasiti da se izvodi bez retencije (zadržaja) između udaha I izdaha. U ujjayi pranayami se koriste kumbhake (zadrške), te je dah puno duži nego onaj u praksi.

‘’Zadržavajući respiraciju, praktikant stječe stabilnost uma. Ukoliko je respiracija ometena, ometen je I um.’’

RECENT POSTS