satovi mobilnosti

Satovi dizajnirani za razvoj opsega pokreta. Na Mobility satovima, uči se tjelesnoj biomehanici – rad s gravitacijom tijela, pravilno istezanje, poravnanje. Također se istražuju te detaljiziraju više kompleksni položaji poput kornjače ili spuštanja u most s nogu. Ovi satovi su idealni za početnika jer će naučiti osnove rada s tijelom te kako efikasno manipulirati mišićima. Također su pogodni za iskusnog vježbača jer na ovim satovima ima priliku istražiti napredne položaje u sigurnoj atmosferi.

Modul 1: Zavoji leđa
Zavoji podrazumijevaju savijanje tijela unatrag. jačaju posteriorno (stražnje) te istežu anteriorno (prednje) tijelo. Zavoji su energizirajući tip joga postura. Istežu fleksore kuka i pomažu u otvaranju ramena i prsa, područja gdje mnogi od nas drže napetost. Da bi se održala gravitacija tijela, zavoji primarno jačaju bedra i leđne misice. Uvelike vitaliziraju kralježnicu i čine ju gipkom. Također, zavoji su poznati kao anti-anksiozni lijek – stimilaruju živčani sustav umanjujući tjeskobu.

Asistencija kod spuštanju u most s nogu

Modul 2: Otvaranje kukova
Pokretljivost obruča kuka utječe na sve, od naše sposobnosti da se dignemo u Most do jednostavnog podizanja nečega s poda. Kada su kukovi kruti, povećavaju opterećenje na kralježnicu te tako uzrokuju bolove u leđima. Kao i kod zavoja, otvaranje kukova također može stvoriti energetski pomak ili otpuštanje. Joga filozofija obruč kukova smatra skladištem negativnih osjećaja i potisnutih emocija, Otvaranje kukova daje nam slobodu tijela, i time je naša ekspresija i kreativnost poboljšana u svakodnevnom životu. Na ovim satovima, fokus je opustiti misice oko kukova, a vježbe su uglavnom pregibi tijela prema naprijed te pomoćne vježbe za asane tipa noge iza glave.

Poza Guštera – jedna od vježbi za otvaranje kukova