tematski satovi

Na ovim satovima, odstupamo od rada u specificnom joga stilu, te radimo funkcionalne vježbe s ciljem da unaprijedimo naše držanje, joga položaje ili generalno našu joga praksu. Tematski satovi, uče nas tjelesnoj biomehanici – rad s gravitacijom tijela, pravilno istezanje, poravnanje. Istražuju se i detaljiziraju više kompleksni položaji poput stoja na podlakticama ili spuštanja u most s nogu. Ovi satovi su također pogodni za početnika jer će naučiti osnove rada s tijelom te kako efikasno manipulirati mišićima. Više iskusni, imaju priliku okušati napredne položaje u sigurnoj atmosferi.

Modul 1: Zavoji leđa
Zavoji podrazumijevaju savijanje tijela unatrag. jačaju posteriorno (stražnje) te istežu anteriorno (prednje) tijelo. Zavoji su energizirajući tip joga postura. Istežu fleksore kuka i pomažu u otvaranju ramena i prsa, područja gdje mnogi od nas drže napetost. Da bi se održala gravitacija tijela, zavoji primarno jačaju bedra I leđne misice. Uvelike vitaliziraju kralježnicu I cine ju gipkom. Također, zavoji su poznati kao anti-anksiozni lijek – stimilaruju živčani sustav smanjujući tjeskobe.

Modul 2: Otvaranje kukova
Pokretljivost obruča kuka utječe na sve, od naše sposobnosti da se dignemo u Most do jednostavnog podizanja nečega s poda. Kada su kukovi kruti, povećavaju opterećenje na kralježnicu te tako uzrokuju bolove u leđima. Kao I kod zavoja, otvaranje kukova također može stvoriti energetski pomak ili otpuštanje. Joga filozofija obruč kukova smatra skladištem negativnih osjećaja i potisnutih emocija, Otvaranje kukova daje nam slobodu tijela, I time je naša ekspresija I kreativnost poboljšana u svakodnevnom životu.

Modul 3: Inverzije i Ručni balansi
Na ovom satu, fokus je na okretanju tijela naopako. Inverzije pospješuju krvotok i time potiču kolanje energije po tijelu. Stajanje naopačke mijenja našu percepciju i time osvježava perspektivu. Kraljevski položaj ove kategorije jest Sirsasana – klasični stoj na glavi, kojeg učimo uz sigurne asistencije i postepeni način rada. Inverzije između ostalog, otklanjaju nakupljeni stres u donjim leđima, te uvelike pomažu kod bolova u leđima.
Osim inverzija, sat je prožet ručnim balansima – posture koje uključuju održavanje tjelesne težine na rukama. Da bismo ostali u ravnoteži, osim stabilnih ruku, potrebno je iznimno usredotočenje. Redovitom praksom usredotočenja, naša koncentracija je poboljšana.