ASHTANGA VINYASA joga

Riječ yoga prevedena sa sanskrt jezika označava ujedinjenje. Praksa Ashtanga joge uključuje usklađeni rad uma, tijela i živčanog sustava kao jednu cjelinu. Način na koji se postiže ovaj jogijski sklad opisan je u drevnim spisima zvanim Yoga Korunta. Spisi Korunte su pronađeni na planini Himalaje početkom 20. stoljeća, a sadržavali su opise raznih tjelesnih položaja (asana), te metode i tehnike za njihovo izvođenje (vinyasa, dristi, bandha, mudra).

Ashtanga u obliku vježbe promovira održavanje gore opisanih tehnika dok pojedinac stoji u položaju (asana) ili se kreće u pokretu (vinyasa). Asana položaji su grupirani u Primarne, Srednje te Napredne serije. Neovisno o individualnom kapacitetu, svatko starta ashtanga praksu s Primarnom serijom, koja čini temelj za daljnji rad.

Serija asana počinje uzastopnim ponavljanjem dinamične sekvence poznate kao Pozdravi Suncu (Surya Namaskar). Pozdravi Suncu se uvijek izvode kao uvertira u asana praksu jer postepeno zagrijavaju velike mišićne skupine, te tako čine podlogu za daljnji rad na više zahtjevnim položajima. Surya Namaskara se izvodi tako da jedan pokret nosi jedan dah, odnosno tijelo se kreće na vinyasa način. Termin vinyasa označava sinkronizaciju daha i pokreta.

Nakon što je tijelo zagrijano, slijedi niz stojećih asana. Stajanje na nogama i pritom izvođenje nekog položaja, gradi ravnotežu u tijelu. Vježbe ravnoteže iziskuju mentalni fokus, te tako pojedinac trenira usredotočenost uma – dharana. U stojećim položajima se otkriva kako stabilnost dolazi iz čvrsto utemeljenih stopala te kako njihov položaj utječe na gotovo cijelu posturu tijela. Jednom kada je baza u stopalima utemeljena, tijelo se može širiti i kretati neometano u različitim smjerovima bez da gubi ravnotežu.

Nakon stojećih, slijedi serija sjedećih položaja. Položaji Primarne serije su najviše usredotočeni na područje oko kukova. Prvi dio je baziran na otvaranju kukova te izduženju mišića stražnjih nogu. Ovi položaji također rade na rotaciji kukova te tako namještaju zdjelicu koja je uz kralježnicu, glavni disbalans u tijelu. Drugi dio serije bavi se ispravljanjem te izduživanjem kralježnice kroz rotacije torza i zavaljenih položaja.

Gipkost, odnosno mekoća (sukha) je jednako naglašena kao i stabilnost, izdržljivost (sthrira). Ashtanga sistem je jedini jogijski stil koji jednako radi na fleksibilnosti i snazi tijela. Svaka asana je optimum ova dva suprotna aspekta. Kroz praksu sjedećih asana se paralelno održavaju vinyase koje u ovom slučaju označavaju skup dinamičnih pokreta, a izvode se nakon svakog sjedećeg položaja. Održavaju toplinu tijela te kralježnicu vraćaju u neutralni položaj da bi se tijelo resetiralo za nadolazeću asanu.

Predzadnji segment prakse su pregibi tijela u suprotnom smjeru – zavoji. Kontraproduktivni u odnosu na pregibe tijela naprijed, kretnje tijela u unazad održavaju kralježnicu gipkom i vitalnom, otvarajući cijelo prednje tijelo. Najprije se izvode iz ležećeg položaja, a zatim iz stojećeg. Duboki zavoji kralježnice djeluju stimulirajuće, odnosno bude živčani sustav te ih je poželjno ne prakticirati kasno u danu.

Tempo prakse usporava na završnoj sekvenci. U ovaj niz spadaju inverzije koje pospješuju izmjenu energije i krvotoka u tijelu. Efekt Inverzijskog slijeda je kontraproduktivan uvodnoj sekvenci Pozdrava Suncu, pa tako ovaj slijed priprema tijelo za odmor, usporavanje. Trajanje daha u ovom slijedu će biti duže nego li od ostatka prakse. Praksa završava u sjedećim položajima lotusa gdje se vježba pranayama (kontrola daha), a zatim se pojedinac finalno odmara u ležećem položaju – Shavasana.

Satovi Ashtanga joge u Ananda studiu

Tradicionalno se prakticira u Mysore stilu, a jednom tjedno se pohađa grupni vođeni sat Ashtanga Vinyasa gdje učitelj broji točan slijed vinyasa i asana da bi student lakše memorizirao slijed. Ukoliko niste upoznati s načinom i pravilima Mysore prakse molimo da o ovoj temi naučite ovdje.