Zašto Yin joga?

Yin joga je vjerojatno jedini stil joge koji se može kombinirati uz Ashtanga praksu. Naročito ako smo ”zapeli” na apaničnim položajima koji iziskuju otvorene kukove.

Nastala u modernom dobu, Yin jogu su prvenstveno kosritili pripadnici borilačkih vještina. Njeguje meditativni pristup praksi. Narav ove joge jest pasivnost i predaja u položajima. Fokusirana je na vezivna tkiva te se od nas traži potpuna relaksacija. Stoga je dana prednost korištenju joga pomogala (blokovi) kako bi poduprili tijelo te se totalno upustili u položaj. Tonusa mišića nema, već nastojimo približiti kosti kukova, jer su upravo kukovi glavna atrakcija ovog stila.

Ovaj stil uvelike gradi strpljenje, obzirom da se u položajima stoji po nekoliko minuta. To može biti 3 minute, a oni iskusniji mogu ostati i do 20 minuta u jednom položaju. Na Yin satu neće biti puno mijenjanja položaja, najčešće se izmjeni 5-6 poza.

Kako starimo, naše tijelo gubi fleksibilnost u zglobovima. Yin cilja upravo zglobove. Uči nas uistinu slušati svoje tijelo. Držeci poziciju 5 minuta, natjerani smo pronaći idealan nivo inteziteta u tijelu. Oni koji su novi u ovoj metodi mogu osjetiti poteškoće u višeminutnom držanju položaja i to je uredu. Našem tijelu to je nešto potpuno novo. Možda nikada nismo postavili tijelo u položaj Goluba, a kamoli još i stali u njemu 5 minuta!

Ukoliko se odlučite doći na ovaj sat, budite spremni biti intimni sa sobom. Yin će svatkoga obradovati jer je jedinstveno iskustvo. Na Zapadu je zastupljeno pogrešno sjedenje na stolicama, gdje naši kukovi apsolutno nisu uključeni. Zatvoreni kukovi su očekivani. Na Istoku sjedenje je zdravije osmišljeno kako se sjedi na podu prekriženih nogu, gdje su kukovi uključeni. Otvoreni kukovi će nam pružiti olakšicu u svakidašnjem životu.