Yoga na Baliju i Mysore kod Iaina

Po čemu je poseban “Bali vibe”?

Bali je već neko vrijeme bio na mojoj bucket listi. Inače me ne privlače izreklamirane turističke destinacije, ali me privukao iz jednog razloga. Bali je tzv. nova ”Yoga Mecca”, nešto što je Rishikesh u Indiji. Nove generacije jogaša hrle na Bali u potrazi za duhovnom obnovom, joga povlačenju, učiteljskom treningu ili jednostavno žele raditi na sebi. Po čemu je uopće poseban ”Bali vibe”? Ostatak Indonezijske države pokriva većinom islamska, a zatim kršćanska vjera. Bali čini izuzetak jer je primarna vjera hinduizam, točnije – Balinežanski hinduizam. Nadalje otok krasi tradicionalna Balinežanska kultura i arhitektura. U večernjim satima se održavaju tradicionalne hindu predstave gdje se kroz ples dočarava priča o bogovima i božanstvima. Za suvenire je zaista potreban dodatni kufer, kako je na Baliju jako zastupljen ručni rad, osobito u drvetu. A još su i cijene pristupačne.  Mljac!

Ubud – kulturno središte Balija

Moj pravac je bio Ubud, kulturno središte Balija, okružen rižinim poljima i pokojim vulkanom. Ovdje zaboravite na pokazivanje previše kože. Ubud je tradicionalno mjesto gdje će te biti više cijenjeni ako poštujete lokalnu kulturu. Ako se nadate noćnom životu to možete zaboraviti jer ovdje nema partijanja do zore. Najveći vrhunac je bar s jazz glazbom koji se zatvara u jedan po noći. Ubud nudi nešto drugo; priliku za rad na sebi. Kao takav je načičkan joga centrima, raw-vege restoranima, spa ponudama, kirtan večerima, reiki iscjeljenjima i drugim healing zajednicama. No, Ubud ipak nije mjesto za svakoga. Nekolicina ih se nađe izgubljeno, kao u bespuću. U Ubud dolazite s namjerom i znate što tražite.

Slika gore; rižina polja, okolica Ubuda

Ashtanga yoga s Ianom Grysakom

Vjerojatno najpoznatije mjesto za jogu jest ”Yoga Barn”. Satovi se odvijaju od jutra do mraka, razni stilovi i mnoštvo učitelja, kako stalnih tako i gostujućih. Ovdje se nudi najviše joga stilova na jednom mjestu. Prostor je jako lijep u tradicionalnoj Balinežanskoj gradnji. Super je za drop in sat ili ako želite probati nešto novo. Moj izbor je bio očekivan- tradicionalna Ashtanga praksa, ali ne u Yoga Barnu. Manje poznat na Baliju, Spacious Yoga gdje sam upoznala do sada najinspirativnijeg ashtangija- Iain Grysak. Kanađanin s Balinežanskom adresom održava redovne, jutarnje Mysore satove u Ubudu. Ovdje sam provela većinu svojih jutara. Upoznavši Ianina pri svom prvom dolasku si promislim; da, to je taj ”produkt” dugogodišnje Ashtanga prakse. Radila sam već s ashtanga veteranima, no kod Ianina sam osjetila uistinu ”real deal”. Njegova energija je nenapadna, a istovremeno stvara utisak i inspiraciju.

Iain će vas natjerati da vježbate samo i samo radi sebe, a ne zbog bilo kojeg fizičkog ili filozofskog (nedostižnog) ideala. To je ujedno i najčešća pogreška kod prakticiranja Ashtange što stvaramo imaginarna vezanja i uspoređivanja. Upravo je bit u nevezanju, u neovisnosti i prihvaćanju što stvara istinsku slobodu.

Što se tiče asistencija, guranja i poravnanja- manje je više. Iain će do vas doći u točnom trenutku i napraviti baš onoliko koliko treba s jako malo ili nimalo verbalnih instrukcija. Jako poštuje praksu pojedinca i time je razina energije u Shali povećana

Vrijeme je da zavolite ranojutarnju praksu. Zašto? Jutarnja krutoća tijela je pozitivna. Drži vezivna tkiva na mjestu i time sprječava rizik od ozljede tzv. overstretching-a. Iako nam je fleksibilnost umanjena prvih nekoliko sati od buđenja, zapravo ćemo brže napredovati u fleksibilnosti jer jutarnjom praksom ostavljamo tijelo razgibano tijekom cijelog dana. Iain je jako predan praktikant. Podučava od 6 do 9h, a prethodno radi svoju praksu u sitne sate. Ostatak dana provodi u sjedećoj praksi ili u prirodi.

Za kvalitetnu i potpunu praksu Ashtange vrijedi pravilo- dah prije pokreta. Rekla bih da je dah ono što vodi praksu, a ne pokret. Ovo je prvi korak pri elegantnim i lakim, a opet snažnim i stabilnim pokretima tijela. Često praktikanti svoj dah stave na autopilot te odbrojavaju udisaje. Svaki pokret treba da se izvodi s koncentracijom. Tada nastaje meditacija u pokretu. Iain jako ističe ulogu daha preko kojeg dopiremo u unutarnji aspekt prakse.

Slika gore; zadnji Mysore sa Iainom u Spacious Yoga

Svakome tko prakticira Ashtangu, preporučujem posjet Ianinu. Osim Balija, drži radionice u južnoj Indiji. Za sve informacije posjetite web Spacious Yoga Bali. Zavolite svoje Ashtanga putovanje!