Primarne serije su sjeme Ashtanga joge

Iza elementa asane, u prvim serijama se odvijaju suptilnije komponente, one koje transformiraju ”fizičku” praksu u formu Ashtanga joge. Najprije valja razumjeti njihovu ulogu. Prve serije poznate su pod sanskrit nazivom ”Yoga Chikitsa”, u prijevodu Joga Terapija. U smislu terapije prve serije djeluju na metodi tzv. rebounding-a odnosno resetiraju prirodno, zdravstveno stanje tijela. Neke istaknute značajke reboundinga su; pojačanje limfne drenaže i imunoloških funkcija kao i cirkulacija kisika kroz tijelo kako bi se povećala razina energije.
Terapija kreće s uzastopnim ponavljanjem Pozdrava Suncu gdje su uključeni svi bazni pokreti tijela iz kojih evoluiraju napredni položaji. Treba naglasiti da se radi POSTEPENO. Položaje i broj ponavljanja nadodajemo kako gradimo sekvencu. Pozdravi se nastavljaju Stojećim položajima čija je primarna uloga uzemljenje, snaga i stabilnost nogu te buđenje tkiva u pojasu kukova. Čak i ako prakticiramo napredne serije, stojeći položaji se uvijek prakticiraju. Zatim nadolaze sjedeće Asane. Nekolicina će izvesti asane s lakoćom, no ipak je preporučeno prakticirati godinu dana da bi terapija djelovala.

Samo zato što netko radi asane u nizu koji je poznat kao primarna serija ne znači da zapravo radi praksu Ashtanga Vinyasa Yoge.


Primarna serija, između ostalog, osmišljena je tako da uspostavimo kontakt s tlom i centrom tijela, te da uspostavimo impulsnu komunikaciju s istim. Lakoća tijela se kultivira preko uzemljenja. U stojećim asanama energiju usmjeravamo dolje prema udovima. U sjedećim asanama usmjeravamo ih dalje u pod, u sjedne kosti. Polazeći od proste razine svijesti, kroz vrijeme i praksu, dosežemo u suptilnost. Ljudi često smatraju praksu kao nešto što dolazi ”preko noći” zaboravljajući da su na putu napretka. Možemo reći da je prva serija najteža. Istina da su asane u naprednim serijama puno zahtjevnije, no u prvim serijama se upoznajemo sa svih ”alatima” za rad. Tu se upoznajemo sa sobom i načinom na koje naše tijelo funkcionira, istodobno otkrivamo mentalne i emocionalne blokade. Nastojimo dovesti živost u svaki kutak tijela.
Primarni fokus u fizičkom tijelu je zapravo na otvaranju kukova. Ako kukovi nisu otvoreni, teško je doprijeti u kralježnicu, gdje nas tek čeka pravi posao kako se tu nalazi živčani sustav. Važnije aspekte koje treba obraditi u primarnim serijama, a to su one koje povezane s dahom (svjesno disanje), bandhom (energetska komponenta) i dristhijem (mentalni fokus). Između ostalog, upravo ti elementi određuju praksu Ashtanga Vinyasa Yoge. Gledište ovih elemenata, kao i poravnanja unutar položaja će se razlikovati tijekom godina prakse, kako se tijelo mijenja.


Ashtanga je integrirana praksa bazirana na spajanju 4 mjesta pažnje u cjelinu. Kao početnik ćete krenuti sa memoriziranjem položaja i nastojati izvesti asane kako-tako pravilnog poravnanja. Zatim se od vas traži da nadodate novi sloj, a to je dah, koji će zajedno s tjelesnim aspektom proizvesti vinyasu. Zapravo nadodajući novi sloj, praksa poprima novi okus. Kroz vrijeme otkrivate potencijalne bandhe, te rad s pranom (energijom). Na sve to ukomponirate točke gledišta (dristhi) kroz koje prakticirate unutarnji fokus. Osim terapije, prve serije su mjesto gdje stvarate integriranu, zaokruženu praksu, što je prvobitna ideja Ashtanga Vinyase – Tristhana metoda. Savjet onima koji tek započinju ovo putovanje, jest da zaborave nerealne ideje poput perfekcije, kao i pretjerane diskusije koje nas odvraćaju od čina da imamo stvarno iskustvo. I da, nemojte puno misliti o poravnanju, ipak nije sat anatomije već Ashtange, poravnanje ćete najbolje pronaći kroz dah (Neka dah bude vaš vodič).

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

GIVE A REPLY