September 30, 2020

kraljica stabilnosti: Chaturanga

‘’Yogijski sklek’’ , asana koja gradi stabilnost, snagu i potporu kroz cijelo tijelo. Da bi izvukli potencijal iz ovog položaja, bitno je raditi uz ispravno poravnanje.
Chaturanga je predstavnica Sthira kvalitete. Ovaj položaj ne iziskuje fleksibilnost, već stabilnost. Chaturanga se uvijek izvodi na izdah. Kako se tijelo spušta, tijelo pruža otpor tlu te tako gradi snagu. Zabuna je misliti da je ovdje izvor stabilnosti u rukama. Kod bilo koje asane, fokus je jednako pridodan cijelom tijelu, jer tijelo radi kao cjelina. Ako drugi dijelovi tijela nisu uključeni, većina opterećenje pada na ruke, što će rezultirati brzim umorom ili pretreniranosti u nekim mišićnim skupinama (disbalans).

Ulaz u chaturangu se izvodi iz Daske ili mekog skoka, ovisno iz koje stance ulazimo. Kod spuštanja u chaturangu, tijelo oponaša dasku, pokret je ujednačen, dok putanju vodi sternum (prsna kost). Prisjetimo se da najprije provjerimo gdje postavljamo kontaktne dijelove tijela, u ovom slučaju dlanove i stopala.

Početnici će vjerojatno trebati zauzeti duži prostor između dlanova i stopala, tako da pri spuštanju ramena dolaze iznad dlanova. Iskusniji mogu uzeti kraću stancu, pa će pri spuštanju laktovi biti direktno iznad ručnog zgloba.

slika gore: napredna stanca (lakat iznad ručnog zgloba)
slika dolje: početna stanca (rame iznad ručnog zgloba)

Uvijek vrijedi pravilo – ruke u širini ramena, stopala u širini kukova. Laktovi ostaju blago prislonjeni uz rebra, pritom da nisu stisnuti u bočna rebra (iako oslonac na bočna rebra može olakšati prijelaz učenicima koji još uvijek razvijaju snagu za spuštanje). U drugu ruku, laktovi ne bi trebali ni ići daleko od rebara. Ovakav stav je viđen kod određenih sportaša ili bodybuildera. Naime, nemogućnost držanja laktova uz rebra ukazuje na krutoću/pretreniranost u ramenima i/ili prsima.

primjer laktova u stranu te primjer preširoko postavljenih dlanova, stav koji ukrućuje prsne mišiće

Prsti i dlanovi su rašireni te uzemljeni u tlo. Uzemljavanje je energetski aspekt joge kroz koji indirektno utječemo na ostatak tijela. Za vježbu je dobro zatvorenih očiju upirati podjednako cijeli dlan u tlo, te motriti ujtecaj.

Kako se izdah nastavlja, pete se vuku nazad, a stopalo završava u fleksiji. Stopala su krucijalna stavka, kako njihov položaj ovdje utječe na nagib zdjelice. Ispružena aka pointe stopala će učiniti spuštanje pristupačnijim, ali će postaviti zdjelicu u anteriorni nagib, pa će abdomen biti neaktivan i izgubiti potporu za kralježnicu.

slika gore: ispruženi prsti promoviraju anteriorni nagib zjdelice i aktivaciju leđnih mišića
slika dolje: savijena stopala u fleksiji promoviraju posteriorni nagib i aktivaciju trbušnih mišića

Ne zaboravimo na vrat, koji često završi u kompresiji. Optimalno je podvući bradu prema grlu te tako izdužiti vratnu kralježnicu.

Chaturanga neće svima biti dostupna, barem dok se ne izgradi snaga. Žene prirodno nose težište u kukovima , koji znaju padati u pod pa i uvijaju lumbalnu kralježnicu. Dolje su dvije modifikacije koje se privremeno koriste.

modifikacija a) koljena kao dodatni oslonac, bitno je učvrstit torzo pri spuštanju da se izbjegne upadanje u donja leđa
modifikacija b) tkz. prijelazna faza, tijelo se spušta na pod. Gradualno se spušta sve sporije dok se konačno ne zadrži u visini laktova

Nadalje, gore prikazana poravnanja su generlne upute. Ne zaborvaimo da je svako tijelo drugačije i ima svoje vlastito stanje. Zbog toga je potrebno imati iskusnog učitelja koji će uočiti slijepa mjesta ili rotirane zglobove te dati adekvatno rješenje/poravnanje.

RECENT POSTS