Kako pravilno i sigurno izvoditi pregibe prema naprijed u jogi?

Na gotovo svakom satu joge izvodimo pregibe prema naprijed, stoga je jako bitno osvijestiti naše tijelo i primijeniti ispravnu tehniku kojom ćemo uspješno izbjeći ozlijede prilikom asana. Najučestaliji problem je nedostatak fleksibilnosti u određenim dijelovima tijela. Učitelj je tu da nam uoči slabu točku (kukovi, zadnja loža, leđa..) te da primijenimo odgovarajuću tehniku. Početnici nerijetko žele savladati asanu što prije te se zateknu u situacijama gdje silno pokušavaju uhvatiti nožne prste, a zanemaruju poravnanja i signale tijela. Npr. ako se uhvatimo za nožne prste, a pritom zaokružimo kralježnicu rađe postavljamo ruke na potkoljenice i držimo leđa izduženima, a koljena lagano savijena.  Važno je adaptirati tijelo, tj. modificirati vježbu ovisno o onome što nam predstavlja problem.

Stojeći pregib prema naprijed

Pregibe prema naprijed možemo izvoditi stojeći ili sjedeći. Razlika je u težištu. Kod stojećeg pregiba trebamo obratiti pozornost na stopala koja nam čine bazu.”Ukorijeniti stopala u pod” znači da bazu palca, bazu malog prsta i petu utisnemo u pod. U suprotnom, razne nepravilnosti dalje mogu razviti problem preko koljena, kukova i leđa. Prilikom spuštanja torza naprijed imamo tendenciju da kukove guramo unatrag, što treba izbjegavati prebacujući težinu naprijed tako da su kukovi u ravnoj liniji iznad stopala.

Primjer stojećeg pregiba; slika_1 prethodno izdužimo kralježnicu, slika_2 puni pregib

 

Sjedeći pregib prema naprijed

Kod sjedećeg pregiba opasnost je pretjerano korištenje donjih leđa, tzv. zaokruživanje leđa. Savijamo se isključivo iz kukova. Zdjelica spaja trup s nogama te čini centralni dio pregiba. Cilj je jednako izdužiti leđa i zadnju ložu. To možemo postići ispravnim poravnanjima. Najučestalija greška je guranje glave prema koljenima. Umjesto toga bolje je lumbalni dio kralježnice izdužiti te bradu gurati prema potkoljenicama. Kod pravilnog pregiba trbuh prvi ostvaruje kontakt s nogama, zatim prsa te brada.