August 25, 2021

izvođenje postura

U početcima prakse ili prilikom izvođenja nove posture, normalno je iskusiti nelagodu. Međutim, jedan treba naučiti razliku između nepotrebne boli i nužne nelagode.
Primjerice kada istežemo mišić ili zadržavamo položaj skleka, osjećat ćemo nelagodu. Ta nelagoda jest nužna jer će poslije rezultirati gipkijim i snažnijim tijelom.

Ako nelagoda prijeđe granicu, nastati ce nepotrebna bol. Ovo je posebno istinito ako bol dolazi iz zglobova, primjerice u koljenu ili u donjim leđima. U slučaju pojavljivanja ovakve vrste boli, jedan se treba vratiti korak nazad.
U suprotnom, frekventna prelaženja granica će stvoriti dodatnu tenziju u tijelu, i time povećati rizik od ozljede. Zbog toga je jako korisno poznavati anatomiju te razumjeti na koji način lokomotorni sustav funkcionira.

Osim poznavanja anatomije i kultivacije senzibilnosti, za asana praksu, potrebno je umiriti um.
U metodi asane, pažnja je usmjerena na disanje. Dah je sam po sebi konstantan i zvučan, što ga čini pristupačnom metom fokusa.
Nemiran um je sklon brzoj izmjeni misli, te takav postaje distrakcija od bitnog (unutarnjeg). Um je također sklon uspoređivanju. Ovo se odnosi na želju da asana estetski djeluje više senzacionalno od drugih praktikanata. Ovaj stav promovira gore spomenuto agresivno ulaženje u asane te ga je potrebno odbaciti.

Nemogućnost ulaska u određenu asanu indicira vise od samo krutog misicnog tkiva. Posture mogu biti neprohodne ovisno gdje (i kakav) stres je nataložen u tijelu.
Najcesce blokirana područja su pojas kukova i prsna kralježnica. U pojasu kukova, većina stresa je akumulirana konzumacijom indusjtrijske ili nečiste hrane. Asane koje ukljucuju savijanje tijela u naprijed su one koje čiste i potiču probavu. Zbog toga je prva serija prepuna pregiba torza unaprijed. Sav fokus je u pojasu kukova, gdje se eliminiraju nakupljeni toksini.

U prsnom dijelu, stres je više emotivne prirode. Za rad na blokadama kralježnice, najprije je potrebno ostvariti gore navedenu bazu u kukovima. U suprotnom, rad s kralježnicom i živčanim sustavom će biti nerazumljiv, otežan ili bez efekta. Stoga je bitno poštivati logičan slijed Ashtanga postura.

RECENT POSTS