Ashtanga Vinyasa u detalje

Prema starim spisima, unatrag 2500 godina, Ashtanga se spominje u drevnom tekstu ‘’Patanjalijeve Joga Sutre’’ gdje je navedena kao jogijska praksa od 8 udova, odnosno smjernica za jogijski put.

Slika lijevo; suptilno tijelo čovjeka protkano Nadijima-kanalima kroz koje Prana prolazi.
Osam udova Ashtange uključuju moralna i etička načela (Yama i Niyama), kontrolu položaja (asana), kontrolu daha (pranayama), povlačenje osjetila unutra (pratyahara), vježbe koncentracije (dharana), meditacija (dhyana) te postignuće vrhovne koncentracije (samadhi).

KAKO IZGLEDA PRAKSA ASHTANGA YOGE:
Ashtanga od nas zahtjeva prakticiranje jedne te iste sekvence joga položaja (asana) koje su povezane dinamičnim tranzicijama (vinyasa). Tek kada savladamo prethodnu asanu, ”imamo dozvolu” za prijelaz na novi položaj. Ova vrsta prakse se zove Mysore Ashtanga. Sekvence su raspodijeljene u 6 serija. Svaka od serija ima zasebnu ulogu. Prve serije, na sanskrtu ”Yoga Chikitsa” čine yoga terapiju. U prijevodu rekonstruiraju, odnosno pripremaju tijelo u sklad za daljnje serije. Tjelesni disbalansi će biti ispravljeni u prvim serijama. One su protkane pregibima naprijed i rotacijama, koje osnažuju središnji dio tijela (core). Tu se također upoznajemo sa svim tehnikama potrebnim za rad, koje ćemo opisati kasnije. Druge serije, ”Nadi Shodana”, imaju potpuno različit set položaja. Ovdje se upoznajemo s dubokim savijanjima tijela unazad (backbend), te tako radimo sa živčanim sustavom. Poznato je da se emocije talože u srčanoj regiji, a agresija ispod kukova. Prilikom prakticiranja se čistimo iznutra. Nije rijetko da se pronađemo u asani a stišćemo zube. To je sve dio putovanja u kojem moramo ostati prisebni da bi se transformacija dogodila.

OSNOVNI ELEMENTI PRAKSE:
Ovo je ‘nevidljiva’ strana prakse i jako je bitno ukomponirati sljedeće elemente. Praksa Ashtanga Vinyase yoge je bazirana na kombinaciji dvije metode; Vinyasa (dah s pokretom) i Tristhana (dah, postura, fokus). Nadalje za vrijeme prakse se zahtjeva 4 točke pažnje koje ćemo dolje detaljno opisati, a to su:

-Dah (pranayama)

-Točka gledišta (dristi)

-balansiranje enrgija (bandha)

-Tjelesna poravnanja u položajima (asana)


Sve četiri točke se izvode u kombinaciji zajedno.
VINYASA– Sanaskrit korijen vi –poseban način, nyasa- postaviti. U ashtanga smislu znači sinkronizacija daha i pokreta. Svaki pokret ima svoj udah/izdah. Na taj način svim asanama se dodjeljuje određeni broj vinyasa. Npr. Surya Namaskar (Pozdrav Suncu) se sastoji od 9 pokreta, odnosno 9 vinyasa.

1.DAH-Tehnika disanja koja se izvodi s Vinyasama, zove se ujjayi [pobjednički dah). Zvučno disanje s naglaskom na grlo. Sastoji se od puraka [udah] i rechaka [izdah]. Između udaha i izdaha NEMA RETENCIJA (zadržavanja). Udisaj i izdisaj bi trebao biti stabilan i iste duljine. Dah prvo ispunjava donji trbuh, te se dalje širi na prsni koš. Tijekom vremena, duljina i intenzitet udisaja i izdisaja treba povećati. Tako se osnažuje i pročišćava živčani sustav.

2.DRISHTI– Definiran kao ‘točka fokusa’ u prijevodu može značiti percepcija. Dristi povećava koncentraciju i stabilizira um te priprema za vježbu koncentracije i meditacije. Dristi nas sprječava da tijekom prakse gledamo okolo te nas poziva nazad na unutarnju koncentraciju. Glavni fokus je gledati ‘unutra’. Razlikujemo 9 dristi-a:
• NASAGRAI-vrh nosa
• BRUMADHYA-između obrva
• NABI CHAKRA-pupak
• HASTAGRAI-ruka, dlan
• PADHAYORAGRAI-prsti(nožni)
• PARSVA DRISHTI-u desnu stranu
• PARSVA DRISHTI- u lijevu stranu
• ANGUSTHA MA DYAI- palac
• URDHVA ILI ANTARA DRISTHI-gore

3.BANDHA– reguliraju tok prane kroz nadije, osim u asanama koriste se u vježbama pranayami. Možemo ih zamisliti kao ventile. U ashtanga yogi dvije su bitne bandhe- mula i uddiyana bandha.
MULA BANDHA je korijenski lokot. Nalazi se u dnu kralježnice kraj prve čakre. Mjesto mula bandhe se razlikuje kod muškaraca i žena. U muškaraca to je područje perineuma, locirano između anusa i genitalija. Kod žena to je područje cervix-a ili grlića maternice. Kako je u početku teško ‘naći’ i aktivirati mišić, muškarci mogu stegnuti sfinktere anusa, a žene stisnuti dno zdjelice kao da žele zaustaviti urinsku nuždu. Opis i uputstva za ovu bandhu mogu varirati ovisno o učiteljima i sistemu. Ova bandha se drži aktivnom tijekom cijele prakse (osim u shavasani).
UDDIYANA BANDHA znači letjeti, dići. Aktivira se uvlačenjem donjeg dijela trbuha prema gore, te stimulativno podižući dijafragmu. Ova bandha se aktivira nakon potpunog izdaha , stoga se ne može potpuno aktivirati tijekom udaha. Pretjerano uvlačenje trbuha može dovesti do ometanja disanja. Radije je zamišljena kao stabilnost u donjem dijelu torza (3 prsta ispod pupka). Kao i mulabandha ova bandha bi trebala biti aktivna tokom prakse.
Kada se sve tri bande aktiviraju to se zove Maha bandha ili vrhovni lokot.
*bandhe se pojavljuju kako praksa napreduje. Kako poravnanja i uvid u suptilnije slojeve tijela rastu, tako je i student bliže osvještavanju ove komponente

4.TJELESNA PORAVNANJA– Precizan način na koji tijelo treba biti postavljeno u svakoj joga asani kako bi se postigla maksimalna korist od poza i izbjegla ozljeda. Ako kosti nisu pravilno postavljene, efekt asane se mijenja. Također treba imati na umu koje mišiće aktivira ili opustiti pri ulasku u asanu, a zatim ponovno koje aktivirati ili opustiti za vrijeme asane.

SAVJETI:
-Ashtanga se prakticira 6x tjedno, izostavljajući subote za odmor, kao i mjesečeve dane (mladi i puni mjesec), žene mogu izostaviti praksu tijekom prvih par dana menstruacije. Početnik će krenuti s 2-3x tjedno, te kako praksa oblikuje tijelo, tako će se povećati postepeno na 6x
-praksa je najefektivnija u ranojutarnjim satima
-kod dolaska na sat ashtange, očekujte asistencije učitelja
-prakticira se na PRAZAN želudac
-za vrijeme prakse se ne pije nikakva tekućina jer je tijelo u procesu čišćenja
-u ovoj metodi joga pomagala nisu dozvoljena, jer remete energetski ciklus
-pristup praksi je predan i otvoren, natjecateljski pristup za osvajanjem će usporiti ili stopirati proces
-budi spreman na znojenje, ako ga nema, provjeri da li radiš gore navedene metode ispravno
-i naravno, nemoj se ozlijedit

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

GIVE A REPLY